Training executieve vaardigheden

In de half uur trainingen gaan we dieper in op sterke en zwakke executieve functies. Er zijn 11 executieve functies die belangrijk zijn bij het succesvol afronden van een taak of het oplossen van een probleem. In de pubertijd zijn deze volop in ontwikkeling en daarnaast is bekend dat executieve functies die niet intensief gebruikt worden, uiteindelijk ‘gesnoeid’ worden in het puberbrein. Door hier nu aandacht aan te besteden, hopen we een basis te leggen voor een succesvolle schoolcarrière.

Het werken aan de executieve vaardigheden, plannen, organisatie en timemanagement doen we middels de plan-agenda die alle leerlingen die deze training volgen, aangeboden krijgen. Het plannen van huiswerk, werkstukken en toetsen is daarom een terugkerend onderdeel in de training. Daarnaast werken we met onderdelen uit het werkboek ‘In topvorm met EF’, toegespitst op de ontwikkeling van de individuele leerling.

Verder is er aandacht voor het verkennen en aanleren van leerstrategieën. Ook hiervoor wordt de plan-agenda gebruikt. Voorin de agenda zitten verschillende bladzijden die we daarbij gebruiken. Achterin de agenda zijn een aantal studietips te vinden die ter inspiratie dienen. Mocht uw zoon of dochter deelnemen aan deze training, vraag hem of haar dan eens naar deze agenda. Kijk er samen regelmatig in, zodat u hem of haar ook stimuleert om deze te gebruiken.