Vwo

Vwo is een 6-jarige opleiding voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Dat wil zeggen dat je les krijgt in vakken die niet direct beroepsgericht zijn: je werkt aan een brede theoretische basis. Met het vwo-diploma kun je naar de universiteit en ook naar het hoger beroepsonderwijs.

Vwo

De eerste twee jaar van de reguliere havo volg je aan de locatie Slingelaan.

Schaersvoorde vwo Aalten – Slingelaan
Leerjaar 1 x
Leerjaar 2 x
Leerjaar 3 x
Leerjaar 4 x
Leerjaar 5 x
Leerjaar 6 x

In leerjaar 1 en 2 begin je in een havo/vwo klas. In leerjaar 2 krijg je Duits als nieuw vak. 

Vwo+

“De leerling op zoek laten gaan naar de grenzen van eigen kunnen, om van daaruit te komen tot leren”
Ben jij pienter, nieuwsgierig en houd je van uitdaging? Wil jij altijd alles tot in detail begrijpen? Experimenteer je graag? Dan is vwo+ misschien iets voor jou!
Vwo+ biedt je extra stof naast het gewone havo/vwo-programma.
• Zo werk je aan interessante modules en projecten met onderwerpen
als: de jonge onderzoeker en de wereld en IK en de wereld.
• Ook ga je, alleen of in een groepje, je eigen project opzetten en
uitvoeren. De kernvraag is: wat wil jij eigenlijk leren?

Wat biedt vwo+?
Naast de keuze voor een havo/vwo-klas biedt Schaersvoorde je de mogelijkheid om in te stromen in de vwo+ klas. Vwo+ is voor slimme en leergierige leerlingen die iets extra’s willen. Leerlingen met deze capaciteiten hebben vaak minder uitleg en oefening nodig om de stof te beheersen. Verveling ligt dan op de loer. Met vwo+ bieden we daarvoor een oplossing. Sommige vakken worden in de vwo+ klas een uur minder aangeboden dan in de reguliere havo/vwo-klassen. Dit betekent dat er ruimte is gemaakt voor extra uitdagingen in de vorm van modules en projecten.

Leerjaar 1 en 2
In de eerste en tweede klas werk je als vwo+ leerling twee uur per week aan modules. Elk jaar worden vier modules aangeboden, elke periode één. Je kunt hierbij denken aan onderwerpen als: leren een onderzoek doen, leren kijken naar jezelf en de wereld, anders kijken naar wiskunde,
kennismaken met filosofie of je verdiepen in een aspect van kunst.

Leerjaar 3
In de derde klas werk je niet aan modules, maar aan verschillende projecten. Je gaat echt de diepte in bij diverse vakken. Een aantal vakken werkt vakoverstijgend aan een project. Zo is de studiereis naar Metz en Trier een samenwerking tussen de vakken Frans, Duits en geschiedenis.

Extra projecten
In klas 1 tot en met 3 ga je, naast de klassikale modules en projecten, ook een extra project uitvoeren. Alleen of met een groepje werk je dan aan een onderwerp dat jij bijzonder interessant vindt. Wat zou jij nu graag willen weten? De afgelopen jaren hebben leerlingen bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar patisserie, soorten goden, survival en binnenhuisarchitectuur.
Afhankelijk van het onderwerp word je begeleid door de mentor of een vakdocent.

Begeleiding
De klassenleraar en de coach helpen je te verkennen wie je bent als leerling. Waar ligt je passie? Wat zijn jouw sterke kanten op school en daarbuiten? Samen ga je opzoek naar jouw manier van leren. De klassenleraren van de verschillende jaarlagen werken veel samen, volgen jou en leren je daardoor goed kennen. Daarbij kunnen jij en je ouders met vragen ook terecht bij meneer N. Hermanides of meneer C. Slager, onze specialisten hoogbegaafdheid. Zij begeleiden zo nodig leerlingen en ouders van vwo+ klassen.

Meer informatie
Wil je meer informatie, neem dan contact op met: Annemarie Boom
info@schaersvoorde.nl Tel: 0543 491111

Technasium

Van leerjaar 1 t/m 3 krijg je het vak Onderzoek en Ontwerp (O&O). Onderzoek en Ontwerp is een vak dat alle leerlingen in Aalten volgen.

Je werkt bij O&O in teamverband aan een opdracht. Een opdracht van een echt bedrijf. Iedereen heeft een eigen rol tijdens projecten. Op deze manier maak je kennis met de beroepspraktijk van deze beroepen. Naast vaardigheden die nodig zijn om samen te werken, leer je ook: 

  • een probleem analyseren 
  • een plan van aanpak maken 
  • een programma van eisen opstellen 
  • schetsen en werktekeningen maken 
  • een model of maquette bouwen 
  • een idee of ontwerp presenteren 

Een leuk vak waar je samen met je klasgenoten gaat onderzoeken, ontdekken en ontwerpen. Vanaf leerjaar 3 kun je dit vak als keuzevak kiezen. 

Profielen

Eind leerjaar 3 maak je een keuze voor een van de volgende profielen. Hier start je mee vanaf leerjaar 4: 

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

Je volgt vanaf leerjaar 4 elf vakken: Nederlands, Engels, Frans of Duits, maatschappijleer, Culturele en Kunstzinnige Vorming (ckv), lichamelijke opvoeding, 4 profielvakken, een keuzevak en godsdienst. Bij de keuze van de 4 profielvakken en het keuzevak bieden wij een grote keuzevrijheid. 

Examen

In 5 vwo start het examen met toetsen die meetellen voor het uiteindelijke eindexamen in 6 vwo. In 6 vwo wordt het schoolexamen afgesloten met in de maand mei het landelijke centraal schriftelijk eindexamen.