Vwo

Vwo is een 6-jarige opleiding voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Dat wil zeggen dat je les krijgt in vakken die niet direct beroepsgericht zijn: je werkt aan een brede theoretische basis. Met het vwo-diploma kun je naar de universiteit en ook naar het hoger beroepsonderwijs.

Vwo of vwo GO

Bij ons kun je kiezen voor het reguliere vwo of voor de vwo GO. Over vwo GO kun je op deze pagina meer lezen, deze variant kun je alleen op de locatie Aalten – Slingelaan kiezen. De eerste twee jaar van het reguliere vwo kun je volgen in Dinxperlo, Winterswijk en in Aalten aan de Slingelaan. Vanaf leerjaar 3 gaan alle leerlingen verder op de locatie Aalten-Slingelaan.

Schaersvoorde vwo Dinxperlo Winterswijk Aalten – Slingelaan
Leerjaar 1 x x x
Leerjaar 2 x x x
Leerjaar 3 x
Leerjaar 4 x
Leerjaar 5 x
Leerjaar 6 x

In leerjaar 1 en 2 begin je in een havo/vwo klas. In leerjaar 2 krijg je Duits als nieuw vak. 

Technasium

Van leerjaar 1 t/m 3 krijg je het vak Onderzoek en Ontwerp (O&O). Ook wanneer je in Dinxperlo of Winterswijk naar school gaat. Onderzoek en Ontwerp is een vak dat alle leerlingen in Aalten volgen. Vanuit Dinxperlo en Winterswijk kom je een dagdeel (3 lesuren) naar de locatie Aalten-Slingelaan voor dit vak.

Je werkt bij O&O in teamverband aan een opdracht. Een opdracht van een echt bedrijf. Iedereen heeft een eigen rol tijdens projecten. Op deze manier maak je kennis met de beroepspraktijk van deze beroepen. Naast vaardigheden die nodig zijn om samen te werken, leer je ook: 

  • een probleem analyseren 
  • een plan van aanpak maken 
  • een programma van eisen opstellen 
  • schetsen en werktekeningen maken 
  • een model of maquette bouwen 
  • een idee of ontwerp presenteren 

Een leuk vak waar je samen met je klasgenoten gaat onderzoeken, ontdekken en ontwerpen. Vanaf leerjaar 3 kun je dit vak als keuzevak kiezen. 

Profielen

Eind leerjaar 3 maak je een keuze voor een van de volgende profielen. Hier start je mee vanaf leerjaar 4: 

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

Je volgt vanaf leerjaar 4 elf vakken: Nederlands, Engels, Frans of Duits, maatschappijleer, Culturele en Kunstzinnige Vorming (ckv), lichamelijke opvoeding, 4 profielvakken, een keuzevak en godsdienst. Bij de keuze van de 4 profielvakken en het keuzevak bieden wij een grote keuzevrijheid. 

Examen

In 5 vwo start het examen met toetsen die meetellen voor het uiteindelijke eindexamen in 6 vwo. In 6 vwo wordt het schoolexamen afgesloten met in de maand mei het landelijke centraal schriftelijk eindexamen.