In memoriam Pita Nowak-Louwes

Readspeaker

Op 30 juli 2021 is onze lieve, betrokken collega Pita Nowak-Louwes na een kort ziekbed overleden.

Pita (66) heeft op latere leeftijd voor het docentschap gekozen. Rond haar 50e vond ze dat het tijd was om haar baan op een advocatenkantoor vaarwel te zeggen en een andere kant van zichzelf te ontwikkelen. Ze koos voor één van passies: het vak Nederlands.

In het laatste jaar van haar opleiding kwam ze op Schaersvoorde terecht. Eerst op de Slingelaan, daarna in Dinxperlo en de laatste jaren op het Stationsplein. Ondanks dat ze nog niet afgestudeerd was, stond er direct een volwassen docent; initiatiefrijk, met veel geduld en een geweldige klik met haar leerlingen. Ze stimuleerde leerlingen om mee te doen aan voorlees- en debatwedstrijden en hielp hen daarmee te groeien in hun zelfvertrouwen.

Pita was een docent in hart en nieren. Leerlingen stonden altijd op de eerste plaats. Ze was zeer betrokken maar ook duidelijk naar de leerlingen. Ze wisten wat ze aan mevrouw Nowak hadden en ze wisten dat ze op haar konden rekenen. Om die reden hield Pita het bericht over haar ziekte in mei van dit een paar weken geheim. De examenleerlingen mochten geen ‘last hebben’ van haar diagnose bij het maken van hun eindexamen. De speciale band tussen Pita en haar leerlingen was zichtbaar op de laatste diploma-uitreiking. Al kon Pita niet meer zelf het woord tot hen richten, de band en de bewondering over en weer was voelbaar.

In mei 2021 werd duidelijk dat ze de klachten die zij had, het gevolg waren van (long)kanker. Ze heeft in de tijd die haar nog gegeven was, nog zoveel mogelijk genoten van het leven.

Wij denken aan de familie van Pita die dit grote verlies moet dragen. Wij voelen zelf het verdriet van het verlies van een positieve, nuchtere, betrokken collega. De gedachte aan de positiviteit die Pita zelf uitstraalde, geeft ons kracht in deze tijd.

Namens alle collega’s van Schaersvoorde
Wilma van Velden
rector