Laptop – veelgestelde vragen

Readspeaker

Starthulp laptop instellen

Bekijk hier de starthulp-voor-leerlingen-Schaersvoorde.
Bovenstaande handleiding is bedoeld voor leerlingen die via school een laptop hebben aangeschaft bij The Rent Company.

Onderwijs met een laptop

Schaersvoorde biedt eigentijds onderwijs aan. Daarvoor is naast het gebruik van papieren leermiddelen de inzet van moderne leermiddelen en ICT noodzakelijk. Leerlingen dragen er, samen met hun ouder(s), verzorger(s), zelf zorg voor dat zij over een laptop beschikken. Door de school wordt een aanbod aan leerlingen gedaan om met een goede laptop aan te schaffen. Bekijk hier het filmpje van de leverancier voor informatie omtrent de keuzemogelijkheden van het abonnement. Hieronder wordt ingegaan op vragen omtrent de (aanschaf van een) laptop. Mocht u na het lezen van dit document nog vragen hebben, neemt u dan contact op met: info@schaersvoorde.nl .

Hoe wordt de laptop ingezet binnen het onderwijs?

De laptop wordt gebruikt voor de toegang tot het digitale leermateriaal. Ook maken de leerlingen gebruik van hun laptop voor het opzoeken van informatie, het (samen) werken aan opdrachten en het oefenen van ICT-vaardigheden.

Op de scholen wordt binnen Microsoft Windows gewerkt met de programma’s van Microsoft Office365 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Onedrive). Deze licenties worden door school kosteloos aangeboden.

Leerlingen werken ook aan opdrachten en projecten waarvoor gebruik van de laptop niet nodig is. Er is dus sprake van Blended Learning: leren met en leren zonder technologie.

Aanschaf laptop

De aanschaf van een laptop willen wij graag zo laagdrempelig mogelijk houden voor ouders en verzorgers. Daarom hebben wij een overeenkomst gesloten met een leverancier die tegen een marktconforme prijs een laptop met touchscreen voorzien van Windows 10 aanbiedt. Wanneer u de laptop aanschaft bij The Rent Company, en de laptop is defect, krijgt de leerling een vervangende laptop aangeboden. Dit aanbod geldt alleen voor laptops aangeschaft via The Rent Company.

Aan welke eisen moet de laptop voldoen?

Om te kunnen werken binnen het netwerk van de school en met de moderne programma’s stellen we de volgende eisen aan een laptop:

  • Windows 10 of nieuwer (Chromebook en Macbook zijn niet geschikt om te werken binnen het netwerk en worden niet ondersteund)
  • Webcam
  • Goede luidspreker en microfoon
  • Beeldscherm: minimaal 11.6” (inch)
  • Opslagcapaciteit: minimaal 128 GB
  • Werkgeheugen: minimaal 4 GB
  • Processor: minimaal Pentium N5030 Quad Core processor
  • Accuduur: minimaal 6 uur

Wat gaat een nieuwe laptop kosten?

In samenwerking met een leverancier krijgt u na aanmelding op de school van uw keuze een aanbod om een passende laptop aan te schaffen. De prijzen van de aangeboden laptops liggen tussen de €450 en 600 euro, exclusief zekerheidspakket. Het is ook mogelijk om de laptops via The Rent Company te huren.

Inrichting van de laptop en technische ondersteuning

Als u de laptop via school aanschaft, komt deze rond de eerste schooldag op de locatie waar je les hebt, binnen. Met een instructie van de school kan je op school of thuis de laptop inrichten. Belangrijke software wordt automatisch geïnstalleerd. Ook is de laptop op school dan gekoppeld aan de schoolwifi.
Heb je als leerling een technische vraag over de laptop, of heb je schade aan je laptop? Dan kan je terecht bij de servicedesk op school. Zij zorgen er voor dat als je een laptop aangeschaft hebt via school, je een vervangend exemplaar krijgt.

Wanneer wordt de laptop geleverd?

De laptop wordt net voor of bij de start van het schooljaar afgeleverd. Applicaties die voor school nodig zijn, worden op school geïnstalleerd. Voor het schooljaar 2021-2022 is de uitlevering gepland op donderdag 26 augustus 2021 op de locatie Slingelaan in Aalten. Houd de website in de gaten voor de juiste tijd.

Veel gestelde vragen over laptops

Aan welke eisen moet de laptop voldoen?

Om te kunnen werken binnen het netwerk van de school en met de moderne programma’s stellen we de volgende eisen aan een laptop:
Windows 10 of nieuwer
Webcam
Goede luidspreker en microfoon
Beeldscherm: minimaal 11.6” (inch)
Opslagcapaciteit: minimaal 128 GB
Werkgeheugen: minimaal 4 GB
Processor: minimaal Pentium N5030 Quad core processor
Accuduur: minimaal 6 uur

Hoe verloopt het bestelproces?

Wanneer u geen informatie heeft ontvangen, neem dan even contact op met de school.

Is er de mogelijkheid accessoires te bestellen?

In de webshop worden, naast de laptop, accessoires aangeboden zoals een beschermhoes, extra adapter en muis. Ook is er de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten. Deze verzekering is bij de huurkoopoptie verplicht en wordt verrekend in het termijnbedrag.

Wat zijn de specificaties eigen laptop?

Het moet een laptop zijn die draait onder Windows, versie 10 of 11, met een minimale accuduur van 6 uur en up-to-date antivirussoftware. Op Chromebooks en Macbooks kan geen ondersteuning door ICT van de school geboden worden.

Ook dient de laptop een goed functionerende camera en luidspreker te hebben.

Wat als ik de laptop niet via school aan wil schaffen?

U kunt geen gebruik maken van de verzekeringsoptie via de leverancier. Een leerling krijgt dan geen technische ondersteuning door ICT van school, geen automatische wifi en geen vervangend device door leverancier als dat nodig is.

De specificaties waaraan de laptop moet voldoen staan op de website www.schaersvoorde.nl. Het moet een Windows 10 device zijn, de accuduur minimaal 6 uur en up-to-date antivirussoftware. Microsoft Office kan door de leerling met een eigen school inlogaccount geïnstalleerd worden op een laptop.

Ook dient de laptop een goed functionerende camera en luidspreker te hebben.

Hoe lang kan een laptop gehuurd worden?

In het overzicht op de flyer van The Rent Company staan de huurtermijnen. De minimale huurtermijn is drie jaar. Na afloop van de huurperiode ontvangt de huurder de borg terug.

Wat als ik geen laptop kan aanschaffen?

Mocht u om financiële redenen geen laptop kunnen aanschaffen, dan gaan we graag met u in gesprek over een passende oplossing.

Kan ik een laptop in termijnen betalen?

Via onze leverancier heeft u de mogelijkheid een huurkoopovereenkomst af te sluiten. Hiervoor wordt geen BKR-toetsing uitgevoerd.

Bij huur betaalt u zowel de aanschaf van de laptop als het abonnement in maandelijkse of jaarlijkse termijnen. Omdat u huurt blijft de laptop gedurende looptijd eigendom van The Rent Company. Aan het einde van de looptijd heeft u de mogelijkheid om de laptop over te nemen tegen inhouding van de borg. U kunt de laptop ook terugsturen, dan krijgt u de vooraf betaalde borg terug.

Bij koop betaalt u alles in een keer en ontvangt u daardoor een korting van 2% op de totaalprijs. Daarnaast is de laptop bij koop direct uw eigendom

Hoe lang gaat een laptop mee?

Als er normaal met een laptop om wordt gegaan, gaat een laptop ongeveer 4 jaar mee. Als u na afloop van het contract de laptop nog wilt gebruiken, kan dat. Zijn er storingen, dan zijn deze voor eigen rekening.

Gaat de school de laptop van mijn zoon/dochter beheren?

De laptops die via onze leverancier worden besteld, worden in een beheersysteem geplaatst. Dit doen we zodat de laptops probleemloos op het wifinetwerk van de school kunnen functioneren en bepaalde applicaties die nodig zijn voor school, snel en automatisch geïnstalleerd worden. We gebruiken dit beheersysteem uitdrukkelijk niet om te kunnen zien wat de leerling op hun laptop doen.

Wat als ik de laptop niet via school aan wil schaffen?

U kunt zelf een laptop aanschaffen bij een andere leverancier. U kunt dan geen gebruik maken van de verzekeringsoptie via de leverancier. Een leerling krijgt geen technische ondersteuning door ICT van school, geen automatische wifi en geen vervangend device door leverancier als dat nodig is.

Welke software moet ik installeren op de laptop?

We maken gebruik van Office365 (Word/Excel/Teams, etc.). Deze software is gratis te downloaden voor elke leerling van Schaersvoorde. De download is te vinden onder de inloggegevens van de leerling, die elke leerling krijgt aan het begin van de schooltijd. Digitaal lesmateriaal wordt via de online omgeving van school aan de leerlingen verstrekt. Elk jaar staat het digitale materiaal voor het schooljaar waarin de leerling zit, klaar. Daarvoor is een browser (voorkeur Chrome) nodig.

Ook Adobe Reader (gratis versie) software dient geïnstalleerd te worden op de laptop.

De gebruiker is eigenaar van de laptop. Software kan zelf geïnstalleerd worden. Wanneer de laptop niet meer functioneert, kunnen we in overleg besluiten de laptop op te sturen naar The Rent Company.

Waarom biedt The Rent Company geen zwaardere laptops aan?

De aangeboden laptops zijn samengesteld voor gebruik op school. Voor het schoolgebruik is de aangeboden laptop voldoende. Wanneer de laptop ingezet zou worden voor het spelen van spelletjes, kan dit tot performance problemen lijden.

Een laptop die meer kan, met een I5 of I7 processor, is ook veel duurder. Wij hebben er voor gekozen om betaalbare laptops in het assortiment op te nemen, die aansluiten bij de werkzaamheden die de leerling uitvoert.

Hebben alle laptops een toetsenbord?

Alle laptops die The Rent Company aanbiedt, zijn voorzien van een toetsenbord. De DELL 3120 heeft ook een aanraakscherm/touchscreen. De DELL 3120 is de meest gekozen laptop. De twee Dell Latitude 3310 verschillen in processor.

Staat er ook dyslectie software op de laptop?

Specifieke dyslectie software dient de ouder zelf aan te schaffen. Via Office365 (Word) en Microsoft Edge kan de insluitende lezer gebruikt worden om documenten en websites voor te lezen.

Waar slaat een leerling documenten op?

Elke leerling krijgt een eigen school e-mailadres met eigen OneDrive met opslag. Daar kan tijdens de schoolperiode alle informatie opgeslagen worden.

Hoe reëel is een accuduur van 7 uur voor een laptop?

De accu van een laptop gaat in de loop van de tijd achteruit. De accu dient bij aanschaf minimaal 6 uur mee te gaan. In de les hebben we onvoldoende stopcontacten om alle laptops aan een lader te zetten.
Wanneer de batterij niet voldoende meer is, en u heeft een laptop via The Rent Company, kan de batterij vervangen worden. Deze omruilgarantie zit binnen de service van The Rent Company.

Is het mogelijk om alleen service af te nemen met een eigen laptop?

Dit is niet mogelijk. Ook levert The Rent Company alleen beschermhoes en muizen bij laptops die geleverd zijn door dit bedrijf.

Vragen over reparaties en garantie laptops The Rent Company

Wanneer u een Easy4u zekerheidspakket hebt aangeschaft, bent u verzekerd van snel herstel. In veel gevallen is dit gratis, bijvoorbeeld wanneer er een fabrieksfout is of wanneer de laptop door normaal gebruik niet meer goed werkt.
Als de laptop kapot is als gevolg van schade, bijvoorbeeld van de tafel vallen of bij vochtschade, reken we een beperkt eigen risico van 50 euro.
In sommige gevallen, wanneer de monteur ziet dat de laptop opzettelijk kapot is gemaakt, worden de volledige reparatiekosten in rekening gebracht. Gelukkig komt dit niet vaak voor.
Als er een reparatie aan de laptop wordt uitgevoerd die niet binnen het Easy4u zekerheidspakket uitgevoerd dient te worden, krijgt de ouder altijd eerst een prijsopgave. Zij kunnen deze prijsopgave goedkeuren, waarna de laptop gerepareerd wordt.

Informatiefilmpje The Rent Company

Tijdens de infoavond werd er een filmpje getoond door The Rent Company. Dit filmpje is hier terug te kijken.