Schaersvoorde

Een volwaardig diploma!

Readspeaker

Blog. Geplaatst op 12-01-2024

‘Krijgen leerlingen dit jaar ook een coronadiploma?‘ werd mij pas gevraagd. Bij zo’n vraag moet ik even tot tien tellen zodat ik dan rustig kan zeggen dat onze leerlingen volwaardig zijn opgeleid in alle jaren dat ze op school zitten en dus met een goede basis naar het vervolgonderwijs gaan.

Natuurlijk heeft het onderwijs er het afgelopen jaar anders uitgezien; de huidige examenleerlingen hebben in bepaalde periode minder les gehad en hebben excursies, schoolreizen en heel veel feestjes en festivals gemist. Daarnaast zal er net als vorig jaar helaas geen gala zijn.

Maar zowel deze leerlingen als die van vorig jaar hebben alle stof behandeld. De huidige examenleerlingen hebben bij ons op school sinds de zomervakantie al hun lessen klassikaal op school gehad; zelfs in de periode van de tweede lockdown. Door de Covid-pandemie waren er geregeld leerlingen in (preventieve) quarantaine. Dat was lastig – zowel voor leerlingen (die de steeds weer moesten schakelen) als voor de school (het opstellen van het toetsrooster is nog nooit zo ingewikkeld geweest).

Onze leerlingen laten veel veerkracht zien. In een periode die niet eenvoudig is, zetten ze door en laten ze zien wat ze waard zijn. Ja, er zijn enkele versoepelingen om hen niet nog meer de dupe te laten worden van de huidige situatie. Maar de term ‘corona-diploma’ is denigrerend. We praten toch ook niet over ‘corona-ondernemers’ als het gaat om ondernemers die nu steun krijgen omdat ze te maken hebben met de beperkingen van de covid-pandemie of over ‘corona-kamerleden’ omdat ze zijn gekozen tijdens verkiezingen die anders waren dan anders?

Dus wensen we onze leerlingen veel succes met de praktijkexamens in het vmbo (die nu al bezig zijn) en met alle andere examens die starten op 17 mei aanstaande. We hebben vertrouwen in hen en hopen dat iedereen hen steunt in deze pittige tijd.