Studiekeuze – vmbo klas 3 en 4

Klas 3
In klas 3 heb je jouw profiel gekozen en ben je volop met jouw studierichting bezig. Je krijgt binnen het profiel modules en af en toe maak je ook modules uit ander profielen, we noemen dat over de Schutting. Je gaat ook stages lopen en dat verschilt afhankelijk van het niveau of je basis, kader of GTL doet. Leerlingen gaan verder met Qompas en kunnen in leerjaar drie beginnen met het bezoeken van open dagen. In leerjaar drie ben je volop bezig met oriƫnteren op de vervolgkeuze na het behalen van het diploma.

Klas 4
In klas 4 gaan leerlingen volop bezig met het voorbereiden om de vervolgkeuze. In oktober is er een voorlichtingsavond voor ouders op school, hierbij krijgen ouders extra uitleg over het examen en de vervolgopleidingen. Naast Qompas gaan leerlingen ook bezig met het Digitale Doorstroom Dossier (DDD).

De decaan meldt alle leerlingen aan in Intergrip, een overkoepelend digitaal systeem waar voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs samen werken. In dit systeem worden leerlingen gevolgd tot dat ze zich hebben ingeschreven en daadwerkelijk hebben gemeld bij de vervolgopleiding. In dit systeem vullen leerlingen een deel van het DDD in en ook de leercoach. Aanmelden voor meeloop dagen op een vervolgopleiding is ook mogelijk via dit systeem.

Voor 1 maart van het betreffende examenjaar moeten leerlingen zich hebben aangemeld. Het is mogelijk om je voor meerdere opleidingen aan te melden en soms wordt dit ook geadviseerd om een tweede keuze achter de hand te hebben.