Profielkeuze – vmbo klas 1 en 2

Klas 1
Klas 1 staat in het teken van jezelf leren kennen. Wie ben ik, wat vind ik leuk om te doen en wat absoluut niet. Hoe vind ik mijn plekje in de klas en hoe maak ik contact met mijn klasgenootjes. Naast de leerlingen zelf hebben ook de mentor en ouders hierin een belangrijke rol.

Klas 2
In klas 2 staat het maken van de juiste profielkeuze centraal. Uw kind gaat dit jaar werken met Qompas Vmbo/Mavo. Het is een (deels) onlineprogramma, dat qua opbouw en vormgeving nauw aansluit bij de belevingswereld van leerlingen. Bovendien bevat de methode uitgebreide en actuele informatie over vakken, profielen, beroepen en vervolgopleidingen. De leerlingen doorlopen het programma zelfstandig via een gestructureerd en persoonlijk stappenplan, waarbij ze zich oriënteren door middel van tests, vragenlijsten en opdrachten. Zij maken op deze manier stapsgewijs weloverwogen keuzes voor hun (school)loopbaan.

Naast het werken met Qompas organiseren wij rond november een PPO week. Dit is een week waarin het maken van een profiel centraal staat. Ze draaien mee in verschillende praktijklessen, ze gaan op bezoek bij bedrijven en gaan een dag mee naar het werk.

Als ouder wordt u in februari uitgenodigd voor een ouderavond. Daar maakt ook u kennis met de verschillende profielen.
In maart wordt uiteindelijk de keuze gemaakt. Welk profiel gaat uw kind in het derde jaar volgen?

Profielen
In klas 2 volg je PPO lessen (Praktische Profiel Oriëntatie). Deze lessen helpen je om aan het einde van klas 2 een profiel te kiezen. In klas 3 krijg je de vakken die bij jouw gekozen profiel horen. Hiermee krijg je naast de algemene vakken ook beroepsgerichte vakken.
Je kunt kiezen uit:
BWI – Bouwen, Wonen en Interieur
D&P – Dienstverlening en producten
Groen
PIE – Produceren, Installeren en Energie
Z&W – Zorg en Welzijn

Meer weten over een specifieke beroepsrichting?
Bekijk hier het profielboekje (PDF) of bekijk voor meer informatie hier de video’s.